menu
MEC Leiderdorp -

Activiteiten: archief

Dit is een overzicht van eerdere activiteiten die hebben plaatsgevonden in het MEC.

         

 

Woensdag 21 februari gaan we in het MEC cadeautjes maken voor vogels! Heb jij de vogels al gevoerd deze winter? Als het koud is buiten, kunnen vogels wel een extra hapje gebruiken. Dan blijven ze lekker warm en gezond. Daarom gaan we vandaag pindaslingertjes maken in het MEC! Dat doen we door pinda’s aan een touwtje te rijgen. In de MEC-tuin leggen we van tevoren wat vogelvoer neer. Zo kunnen we tijdens het maken van de pindaslingertjes ook vogels kijken! Je kan vanmiddag ook op pad met een verrekijker en vogelzoekkaart. Welke vogels zie jij?

 

Woensdag 14 februari vieren we Valentijnsdag in het MEC! Op deze mooie dag zijn we extra aardig voor degenen die wij het liefst en leukst vinden. In het MEC vieren we Valentijnsdag door te gaan Hartenjagen! Een hartje betekent liefde. Maar wist je dat je overal hartjes kan vinden als je goed zoekt?

In het MEC en in de Houtkamp ga je jagen op alles wat de vorm van een hart heeft. Een boomblaadje, een steentje, een stukje mos op een boom of een plas water? Harten zijn overal te vinden! Na het Hartenjagen mag je in het MEC een Hartjesboom komen knutselen. Dan heb je gelijk een leuk cadeautje om aan iemand te geven!

 

Woensdag 7 februari is het Warmetruiendag in het MEC! In de rest van Nederland is dat op 2 februari. Op Warmetruiendag doe je de verwarming een graadje lager en doe je een dikke trui aan om het warm te houden. Zo bespaar je energie, maar hou je het toch lekker warm!

Voor Warmetruiendag gaan we in het MEC allerlei leuks doen. We beginnen met voorlezen uit het boek “warme truien” van de Klimaatjes. Daarna mag je zelf een warme trui knutselen met papier en wol. Tot slot kan je ook met een aantal leuke opdrachtjes en spelletjes van alles te weten komen over hoe dieren warm blijven op de kinderboerderij.

 

Woensdag 31 januari staat in het teken van verrassingen van de natuur! Buiten in de natuur is namelijk van alles te ontdekken. Kleine verrassingen zijn overal. Hou jij van verrassingen? Of juist niet? Vandaag werken het MEC en bibliotheek BplusC samen voor de Nationale Voorleesdagen. Kom om 14.00 uur gezellig meedoen met de middagactiviteit in het MEC. We gaan het hebben het over verrassingen in de natuur. Buiten doen we spelletjes waarbij je van alles ontdekt. Zoek samen naar gecamoufleerde dieren, onthul het mysterie van de voeldoos en zoek het verborgen vogelhuisje. Om 15.30 uur is er een voorleesmoment in de bibliotheek gaan, waar het boek “Help! Een verrassing! wordt voorgelezen. Het voorleesmoment in de bibliotheek is het meest geschikt voor kinderen tussen 0 en 6 jaar oud. Oudere kinderen zijn uiteraard ook welkom.

 

Woensdag 24 januari gaan we lekker gek buitenspelen! Ook deze week doen we leuke buitenspeelactiviteiten rondom de Hartje Winter campagne van IVN. Bij het MEC hebben we een aantal leuke en gekke opdrachtjes klaargezet waarmee je in park de Houtkamp aan de slag kan. Maak bijvoorbeeld zelf een vlieger van een papieren zak of kom ijshakken in de tuin! Doe je warme winterkleding aan en kom lekker buitenspelen.

 

 

Woensdag 17 januari is het Hartje Winter in het MEC. Tijdens de Hartje Winter campagne van IVN zijn er allerlei leuke buitenspeelactiviteiten te doen. Natuurlijk ook in het MEC! Deze woensdagmiddag gaan we samen een Natuurschatkist maken. Versier zelf een mooi doosje en ga buiten speuren naar natuurschatten. Wat kan jij allemaal vinden? Een mooie veer? Of een bijzonder bladskelet? Verzamel het in je natuurschatkist!

 

Woensdag 10 januari gaan we met zijn allen aan de slag in de omgeving van het centrum. We gaan namelijk afval opruimen! Na oud en nieuw ligt er veel troep op straat, vooral veel vuurwerkafval. Niet zo goed natuurlijk! Maar daar kunnen wij wel wat mee. Bij het MEC krijg je afvalgrijpers en een afvalring te leen. Ruim daarna lopend al het vuurwerkafval op dat je kan vinden! En gewoon afval mag er natuurlijk ook bij. Aan het einde van de activiteit komt iedereen weer terug in het MEC en gaan we wegen hoeveel kilo afval we samen hebben opgeruimd! Doe jij ook mee?

 

Woensdag 20 december gaan we in het MEC in de weer met wintergroen. We gaan namelijk een natuurlijk kerststukje maken! Met mooie groene takken, hulstbladeren en ander moois uit de natuur breng je straks zo de feestdagen in huis. Je krijgt van ons een potje met aarde om jouw stukje in te maken. Heb je thuis nog leuke versiersels liggen die je graag in je kerststukje wil doen? Misschien heb je nog iets uit een kerststukje van vorig jaar? Neem het dan vooral mee!

 

Op woensdag 6 december is het Wereldbodemdag in het MEC! Tijdens Wereldbodemdag gaan we van alles leren over de bodem. Wat leeft er in de bodem? Wat zit er allemaal in? Ga lekker naar buiten en ga op zoek naar bodemdiertjes! Je krijgt van ons een rugzakje met een loep, loeppotje en zoekkaarten. Ook kan je in het MEC een leuke bodem kleurplaat komen kleuren.

 

Woensdag 29 november is er in het MEC weer een leuke pietenspeurtocht.
Want dit jaar zei Groene Piet dat het weer mocht!
Een opdrachtje hier, een spelletje daar.
En grappige vragen over duurzaamheid en afval, want wat is wel en niet waar?

Kom dus naar het MEC en doe mee,
Niet alleen maar met zijn allen of met zijn twee!
En heb je thuis nog tweedehands speelgoed?
Breng het dan mee, Groene Piet weet wat hij daar mee moet!

 

Woensdag 22 november hebben we geen kinderactiviteit. Wel kan je vandaag iets anders komen doen in het MEC… Maar alleen als je een volwassene bent! Vandaag doet het MEC namelijk dienst als stembureau voor de tweede kamerverkiezingen.

De eerstvolgende activiteit is op woensdag 29 november. Je kan dan een Duurzame Pietenspeurtocht komen doen in het MEC! Meer informatie volgt nog, maar je mag je uiteraard wel alvast aanmelden.

 

Woensdag 15 november staat in het teken van het Boomfeestseizoen! Op 15 november gaat het Boomfeestseizoen van start. Tijdens het Boomfeestseizoen worden er door heel Nederland bomen geplant.

In de Houtkamp hebben wij het Bomenpad voor je uitgezet. Door allerlei opdrachtjes en spelletjes te doen, leer je van alles over bomen. Loop lekker door de Houtkamp en verzamel de “schatten van de natuur” in een “bomenschatkist” die je zelf in het MEC mag komen versieren. Meer over het Boomfeestseizoen hier.

 

 

Woensdag 8 november gaan we mooie herfst kunstwerkjes maken in het MEC. Over een paar dagen is het namelijk Sint Maarten. Met Sint Maarten gaan kinderen in sommige delen van het land langs de deuren in hun wijk. Je loopt rond met een mooie lampion, zingt een liedje en krijgt daar een snoepje voor.

Deze woensdag mag je in het MEC een mooie herfstlampion komen maken. We gaan (bij goed weer) buiten op zoek naar de allermooiste herfstblaadjes om de lampion mee te versieren.

 

 

Woensdag 1 november staat het MEC in het teken van de Nationale Klimaatweek! (30 t/m 5 november) In deze week doet heel Nederland zijn best om meer bezig te zijn met het klimaat. In het MEC zetten we daarom een klimaatcircuit uit! Klimaat gaat over veel verschillende dingen. Wij laten er een paar zien op deze woensdag.

We beginnen samen in de kring met de wateroverlasttafel. Door te spelen met water leer je waarom het beter is om een groene tuin te hebben. Daarna splitsen we het MEC op in twee activiteiten. Voor kinderen vanaf 4 jaar gaan we droomtuintjes maken. Een droomtuintje is een mini tuintje dat je op een klein plekje kan maken. Bijvoorbeeld door een tegel uit je tuin te halen. Voor kinderen vanaf 8 jaar hebben we een workshop mini huisjes IsoLeren. Daarbij doe je een gaaf experiment waarbij je een klein huisje met een echte thermometer en warmtebron warm moet zien te houden.

 

 

 

Woensdag 25 oktober staat in het teken van water en planten. Het is deze week de Week van Ons Water, maar het is ook nu Het Vergeten Plantseizoen en het einde van het NK Tegelwippen. Dat is een boel! Deze woensdag gaan we samen van alles leren over waarom water en planten belangrijk zijn.

We beginnen de middag in het MEC. Kom gezellig met ons kijken bij in de MEC tuin. Wat groeit er in de tuin? En hoe gaan we daar om met water? We zoeken in de tuin naar zaden van bloemen en kruiden. Die gaan we dan binnen zaaien in een potje dat je zelf mag versieren. Vandaag mag je ook met de wateroverlasttafel kijken wat het verschil is tussen een tuin met veel planten en een tuin met veel tegels.

 

 

Woensdag 18 oktober gaan we paddenstoelen speuren in het MEC! Het is herfst en in de herfst komen overal paddenstoelen tevoorschijn. Je hebt ze vast wel eens buiten gezien. De vliegenzwam, rood met witte stippen, kent bijna iedereen. Maar er zijn nog veel meer soorten. Wist je dat sommige paddenstoelen zo groot kunnen worden als een voetbal? En dat sommige er uit zien als een hoopje slijm?

Deze middag gaan we samen naar buiten en zoeken naar paddenstoelen. Je krijgt een zoekkaart mee waarop je bij kan houden welke paddenstoelen je hebt gezien. We vertellen jou tijdens het speuren alles over de bijzonderste en gekste paddenstoelen. Na afloop mag je in het MEC paddenstoelen komen knutselen.

 

 

Op woensdag 11 oktober hebben we een leuke activiteit voor de Kinderboekenweek! Het thema van dit jaar is “bij mij thuis”. De meeste mensen wonen in een huis of appartement. Maar de meeste dieren wonen buiten. Toch hebben alle dieren ook een soort huis. Maar die zien er wel anders uit dan jouw huis!

Vandaag gaan we leren over waar dieren wonen. We beginnen de middag met een voorleesmoment. Een voorleesvrijwilliger van BplusC leest voor uit het boek “Welkom thuis, Bever!”. Daarna mag je zelf aan de slag met allerlei leuke kijk- en doe opdrachten. We sluiten de middag af met een opdracht waarbij we zelf kleine huisjes gaan isoleren!

 

 

Op woensdag 4 oktober is het Dierendag! Op deze dag geven we wat extra aandacht aan dieren. Zo kan je bijvoorbeeld een cadeautje kopen voor je hond, kat of konijn. Maar er zijn veel meer dieren dan alleen huisdieren. Buiten leven ook overal dieren. Wat voor dieren zijn dat en hoe kunnen we die dieren helpen?

In het MEC vind je vandaag allemaal leuke boekjes en informatie over dieren. Bekijk kleine diertjes van dichtbij in een loeppotje of kom kijken naar de opgezette dieren. Leer over welke verschillende diersoorten er allemaal zijn! Vandaag kan je ook een eigen dierenmasker komen maken. Daarnaast hebben we een leuke doe-opdracht voor buiten waarbij je de dieren in het park kan gaan helpen!

 

 

Woensdag 27 september staat het MEC in het teken van de bodemdierendagen. Tijdens deze dagen leren we van alles over bodemdieren. Je kan ook zelf op onderzoek uitgaan en buiten meedoen aan de bodemdierentelling. Dat kan in jouw eigen tuin, maar ook in een park of op het balkon. In het MEC gaan we deze woensdag hier mee aan de slag!

We gaan buiten op zoek naar verschillende bodemdieren. Waar kun je die het beste zoeken? En vind je op elke plek dezelfde dieren? Welke bodemdieren zijn er allemaal? Je leert vandaag ook hoe je thuis mee kan doen aan de bodemdierendagen.

Klik hier voor meer informatie over de bodemdierendagen.

 

 

Woensdagmiddag 20 september gaan we in het MEC survivallen! We hoeven gelukkig meestal niet te survivallen (overleven) in Nederland. Het eten ligt in de supermarkt en er komt schoon water uit de kraan. Als je de weg kwijt ben, kijk je op je mobiel. Maar wat nou als je in de natuur bent en je geen kraan of supermarkt kan vinden? En je mobiel leeg is? Stopcontacten groeien helaas niet op bomen!

Vandaag leren we van alles over overleven in het wild. We gaan slootwater schoonmaken met een zelfgemaakt filter, zoeken uit hoe je kan klokkijken zonder klok, speuren naar eetbare planten in het park en leren hoe een kompas werkt. Kom je ook mee survivallen in het park?

Let op! Deze activiteit is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

 

Woensdagmiddag 13 september gaan we een afval-opruim wedstrijd doen in de omgeving van het MEC! Het is namelijk bijna World Cleanup Day (za 16 nov). Op deze dag helpen mensen over de hele wereld mee  om de aarde schoon te maken. Wij gaan dat woensdag ook doen, maar we maken er een wedstrijd van!

We gaan om 14.00 van start. Je krijgt per team een afvalzak, een bakje en afvalgrijpers. Je hebt dan één uur om zo veel mogelijk zwerfafval buiten op te ruimen. Sigarettenpeuken kan je apart verzamelen. Om 15.00 komt iedereen weer terug bij het MEC. We wegen dan de afvalzakken en tellen de peuken. Degene met de zwaarste afvalzak wint en krijgt een prijsje! Degene met de meeste peuken krijgt ook een prijsje. Iedereen die mee doet krijgt van ons ook een koekje en een glaasje limonade na afloop. Doe jij ook mee met het schoonmaken van Leiderdorp?

 

 

Woensdag 6 september gaan we op zoek naar spinnen in de omgeving van het MEC! Sommige mensen zijn bang voor spinnen, maar het zijn eigenlijk hele nuttige diertjes. Ze eten namelijk insecten, zoals muggen! Elk jaar is in Nederland de Nationale Spinnentelling. Tijdens deze dagen kan iedereen in hun eigen achtertuin (en huis!) spinnen tellen. Zo leren we met zijn allen steeds meer over spinnen.

In het MEC gaan we samen op zoek naar spinnen in de Houtkamp. We leren waar spinnen wonen en hoe verschillende spinnen eten zoeken. Je leert ook hoe je zelf mee kan doen met de Spinnentelling. Na de ontdekkingstocht buiten kan je nog een klein knutselwerkje maken in het MEC.

Lees hier meer over de Nationale Spinnentelling

 

 

Woensdag 30 augustus staat er een dierenspeurtocht op het programma! Vanaf 14.00 kan je bij het MEC een speurtochtkaart en speurtochtvragen komen halen. Tijdens de speurtocht loop je door de Houtkamp en beantwoord je vragen over allemaal verschillende dieren. Kan jij de goede route vinden en heb je alle antwoorden gevonden? Dan mag je in het MEC bij ons een kleine verassing uitzoeken.

 

 

Woensdagmiddag 16 en 23 augustus gaan we spelen zonder stroom in het MEC! Je kan namelijk heel veel leuke spellen doen waarvoor je geen beeldscherm of ander elektrisch apparaat nodig hebt. Vandaag gaan we samen een eigen bordspel maken van oud karton! Je mag zelf het spel in elkaar zetten en deze aan het einde van de activiteit mee naar huis nemen.

 

 

Woensdagmiddag 9 augustus kun je met de zomerbingo op pad in de Houtkamp. Ga op zoek naar van alles wat met de zomer te maken heeft. Wie heeft als eerste zijn kaart vol? Ook zijn er natuurlijk weer rugzakjes te leen, met allerlei spulletjes die je kunt gebruiken voor een leuke leerzame middag in het park. In de rugzak zitten bijvoorbeeld loeppotjes, zoekkaarten en verrekijkers.

Voor deze activiteiten hoef je je niet van tevoren op te geven. Ook is er geen starttijd. Loop in de middag naar binnen wanneer het jou uitkomt!

 

 

Woensdag 12 juli gaan we op slootjessafari! Op verschillende plekken in de Houtkamp gaan we met visnetjes vissen in de sloot. Met zoekkaarten kijken we naar wat we hebben gevangen. Hoe langer je kijkt, hoe meer verschillende soorten waterdiertjes je ziet! Leuk voor oudere kinderen: wist je dat waterdiertjes ook iets vertellen over hoe schoon het water is? Doe vanmiddag een onderzoekje: op welke plek denk je dat het water schoner is?

 

 

Vanmiddag, woensdag 5 juli, draait het allemaal om energie! Wat waait het hard vandaag! Wist je dat je met wind van alles kunt laten werken? Je hebt vast wel eens een windmolen gezien, die door de wind ronddraait. Vanmiddag doen we proefjes met verschillende vormen van energie, waaronder dus windenergie. Kun jij een houten windmolen een bakje laten optillen? Of met water een lampje laten branden? Kom het vanmiddag uitproberen! Ook kun je je eigen windvanger knutselen.

 

 

Vanmiddag, woensdag 14 juni, is het vrije inloop. We hebben van alles in de aanbieding voor een leuke middag in de Houtkamp. Zo kan je met de natuurbingo op pad, de zwerfafvalspeurtocht doen of een rugzakje lenen. We hebben rugzakjes met verschillende thema’s, zoals bijvoorbeeld waterleven. In dat rugzakje zitten allerlei spulletjes waarmee je het leven in de sloot kan onderzoeken. En natuurlijk hoort daar een visnetje bij!

 

 

Woensdag 31 mei staat een zwerfafvalspeurtocht op het programma. Beantwoord allerlei vragen over afval en ruim ondertussen het zwerfafval op dat je tegenkomt. Je krijgt van ons opdrachten, een kaart en natuurlijk een afvalgrijper en vuilniszak mee! Doe jij ook mee?

NB De speurtocht hebben we ook vorig jaar tijdens de Kinderboekenweek gedaan. Wegens succes doen we hem nog een keer!

 

 

 

Woensdag 17 mei staat in het teken van planten! We starten in de kring met een verhaal over het zaaien van een plant met een wel hele mooie bloem: de zonnebloem. Wat heeft een plant allemaal nodig om te kunnen groeien? Buiten gaan we op zoek naar verschillende soorten plantjes. Welke kan jij allemaal vinden? Tenslotte mag je in het MEC een potje versieren en daarin zelf je eigen plantje zaaien!

 

 

 

Woensdag 10 mei starten we met een verhaal. Mevrouw bij heeft een nieuw hotel. Op een dag ontvangt ze een speciale gast: rups. Rups eet heel veel blaadjes. Na een paar dagen komt hij niet meer uit zijn hotelkamer… Wat zou er gebeurd zijn?

Deze middag leer je van alles over vlinders en rupsen. Kom je een kijkje nemen bij onze rupsen in het centrum? Ook in het park gaan we op zoek naar rupsen en vlinders. Als afsluiting mag je je eigen vlinder maken!

 

Woensdag 3 mei kun je een Natuurbingo in de Houtkamp doen. Wie ziet als eerste een paardenbloem? En waar kom je een lieveheersbeestje tegen? De bingo is de hele middag op te halen bij het MEC. Inschrijven is vandaag dan ook niet nodig. Natuurlijk ben je ook van harte welkom om in het centrum onze kikkervisjes en rupsen te bekijken. Of misschien vind je het leuk om met een rugzakje op stap te gaan? Het is allemaal mogelijk!

 

 

Woensdag 26 april kan je bij het MEC een steentjesspeurtocht door de Houtkamp komen doen! Bij deze speurtocht zoek je naar steentjes die goed verstopt zijn in de Houtkamp. Op elk steentje staat een cijfer en een letter. Bij elk steentje hoort ook een opdracht over de natuur. Met de cijfers en de letters kan je achter de geheime code komen. Beantwoord jij alle vragen en kraak je de code? Dan mag je in het MEC een extra speciaal steentje komen ophalen.

 

Woensdag 19 april kan je bij het MEC van alles komen leren over het klimaat. Vandaag staan de wateroverlasttafels weer in het centrum. Hier leer je door de spelen met water over wat er gebeurt met (regen)water in de tuin. Zo zie je de verschillen tussen een tuin met veel tegels en een tuin met veel groen.

Vandaag kan je ook de klimaatspeurtocht komen doen in de omgeving van het MEC! Je doet bij deze speurtocht leuke proefjes en opdrachten bij het MEC, in de Houtkamp en in de Heemtuin. De opdrachten gaan over weer, klimaat en water. Leen daarbij een rugzakje met alle benodigdheden. Je krijgt een rugzakje met materiaal mee voor de speurtocht. Vergeet je niet aan te melden, dan kunnen we het rugzakje alvast voor je klaarzetten.

 

Woensdagmiddag 12 april staat het MEC in het teken van bijen! Het is namelijk al bijna weer tijd voor de Nationale Bijentelling op 15 en 16 april! Tijdens de Nationale Bijentelling kan iedereen meedoen aan een groot landelijk onderzoek door bijen te tellen in de tuin of op het balkon. Bij het MEC gaan wij ons hier alvast op voorbereiden met een aantal leuke activiteiten!

Kom gezellig knutselen of kleuren, maak zelf ‘bloembommetjes’ voor de bijen en leer in de MEC-tuin van alles over bijen. Vandaag wordt ook een gloednieuw insectenhotel onthuld naast het MEC. Bij deze feestelijke onthulling zal ook de burgemeester aanwezig zijn!

 

Woensdag 5 april gaan we kijken naar tuinen.. maar dan in het klein! Wist je bijvoorbeeld dat je heel makkelijk een mini tuintje kan maken? Dat kan binnen in huis of zelfs in jouw eigen tuin of op het balkon! Bij ons kan je hele leuke droomtuintjes komen maken vanmiddag. Ook kan je vandaag van alles leren over water in de tuin door te spelen met de wateroverlasttafel!

 

Woensdag 29 maart is er een mystery activiteit in het MEC. Wat we gaan doen vandaag is een verrassing! Je zal dus echt langs moeten komen om te zien wat we gaan doen. Wat we wel alvast kunnen verklappen is dat we het over 3 verschillende dieren gaan hebben..

Vanwege de beperkte hoeveelheid materiaal kan er één nestkastje per gezelschap/gezin worden gemaakt.

Woensdag 22 maart bereiden we ons voor op Earth Hour. Tijdens Earth Hour (zaterdag 25 maart) zetten we om 20.30 de lichten een uur lang uit om aandacht te vragen voor de Aarde.

Maar in het donker zitten kan wel wat saai worden. Kom langs in het MEC en leer hoe je jouw uurtje voor de Aarde extra leuk maakt.

Luister naar een verhaaltje, maak je eigen kaarsenhouder van een oud jampotje (zodat je niet in het donker hoeft te zitten), knutsel nieuw speelgoed van afval en deel jouw ‘Wens voor de Aarde’ op de Earth Hour slinger. Dan ben je helemaal klaar voor zaterdag!

Meer over earth hour

Woensdag 8 maart gaan we nestkastjes maken in het MEC! De vogels buiten zijn hard op zoek naar plekjes om hun eitjes uit te broeden. Sommige vogels broeden graag in nestkastjes. Daar zitten ze veilig, warm en beschermd tegen roofdieren. In het MEC helpen wij de vogels een handje door een nestkast te maken die je thuis kan ophangen voor de vogels! Eerst kleuren en verven we de losse onderdelen van het nestkastje. Daarna zetten we het kastje samen in elkaar.

Vanwege de beperkte hoeveelheid materiaal kan er één nestkastje per gezelschap/gezin worden gemaakt.

Woensdag 1 maart gaan we in de omgeving van het MEC samen het voorjaar ontdekken! We lopen vanuit het MEC met zijn allen een rondje door de Houtkamp. Daar gaan we zoeken naar de eerste bloemen van het jaar, leren we dat bomen ook bloemen hebben, doen we een kleine bingo speurtocht en nog veel meer. Na de wandeling kan je in het MEC nog een leuke kleurplaat maken over wat je allemaal samen hebt ontdekt.

Woensdag 22 februari staat het MEC in het teken van knoppen! De bomen hebben nu nog geen blaadjes, maar over een tijdje wel weer. Daarvoor moeten we eerst naar de boomknoppen kijken. Daar komen namelijk blaadjes uit. We starten in het MEC en gaan na een korte uitleg naar buiten, op zoek naar boomknoppen. Probeer als een echte onderzoeker er achter te komen welke knop van welke boom is. Na afloop kan je ook nog een kleurplaat maken.

Woensdag 15 februari kan je meedoen aan de knutselspeurtocht in het MEC! In de buurt van het MEC zijn een aantal bakken verstopt. In deze bakken zitten onderdelen waar je een mooi voorjaars knutselwerkje mee kan maken! Je krijgt in het MEC speurtochtvragen en een kaart waarmee je de bakken kan gaan zoeken. Ga in het park op zoek naar de bakken. Beantwoord de vragen en verzamel onderweg de onderdelen voor het knutselwerkje. Heb je alles goed? Dan krijg je in het MEC het laatste onderdeel om jouw knutselwerkje af te maken!

Woensdag 8 februari is het warmetruiendag in het MEC! In de rest van Nederland is dat op 10 februari. Op warmetruiendag doe je de verwarming een graadje lager en doe je een dikke trui aan om het warm te houden. Zo bespaar je energie, maar hou je het toch lekker warm!

Voor warmetruiendag gaan we een aantal leuke spelletjes en proefjes doen over warmte en energie. Door te rennen kan je kennis maken met jouw eigen energie. Ook gaan we een proefje doen met het warm houden van water. Er zijn nog veel meer proefjes die je zelf kan gaan doen. Ook kan je een eigen warme trui komen knutselen! Doe je warmste trui aan en kom gezellig meedoen!

Woensdag 1 februari kan je bij het MEC het zintuigenpad lopen! Wij mensen hebben 5 zintuigen: zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Met deze zintuigen kunnen wij allerlei dingen ervaren op de wereld. En hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe meer je kan ervaren!

Voel jij het verschil tussen twee bomen? Ruik je welke verschillende geuren er zijn op de kinderboerderij? En hoor jij hoe je muziek kan maken op een oude boomstam? We lopen samen vanuit het MEC een route door de Houtkamp en doen leuke spelletjes en opdrachtjes met onze zintuigen. Gebruik je zintuigen en ervaar de natuur eens op een andere manier!

Woensdag 25 januari staat het MEC in het teken van tuinvogels! Komend weekend is namelijk de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan daar aan mee doen door op 27, 28 of 29 januari een half uur lang vogels te tellen in de tuin of op het balkon. In het MEC beginnen we een paar dagen eerder en gaan we van alles leren over tuinvogels.

We beginnen met een korte wandeling door de Houtkamp. We zoeken met verrekijkers naar vogels. Daarna maken we in het centrum vogelcupcakes om aan de vogels te voeren! In het centrum gaan we ook samen tuinvogels tellen in de MEC tuin. De Nationale Tuinvogeltelling is niet alleen heel leuk, maar helpt ook om vogels beter te beschermen in heel Nederland. Doe jij ook mee?

Woensdag 18 januari kan je leren hoe je een pannenkoek maakt! Ja, in een pannetje natuurlijk. Maar wat heb je allemaal nodig voor een pannenkoek? En waar komt dat vandaan? Vandaag leer je alles over de vier belangrijkste ingrediënten van een pannenkoek.

We beginnen met een verhaaltje uit “Het Pannenkoekenboek”. Daarna gaan we in het MEC aan de slag met een paar opdrachtjes over meel, eieren, melk en boter. Bij elk onderdeel verdien je een stempel. Met een volle stempelkaart mag je meedoen met het bakken, beleggen en natuurlijk opeten van je eigen pannenkoek!

Voedselallergieën? Stuur ons een berichtje, dan kijken we samen of we deze activiteit ook voor jou geschikt kunnen maken.

Woensdag 11 januari staat het MEC in het teken van energie en elektriciteit. In de winter gebruiken we met zijn allen een hoop energie. Maar wat is dat nou eigenlijk, energie? Vandaag in het MEC kan je daar achter komen. Kom zelf allemaal proefjes doen met energie en elektriciteit. Kom jij er achter hoe een stirlingmotor werkt? Probeer anders eens of je zelf een stroomkring kan maken. Of haal een oud apparaat uit elkaar om te kijken hoe die er van binnen er ziet!

Deze activiteit zal binnen plaatsvinden, dus ook met regenachtig weer kan je vandaag bij ons terecht. Afhankelijk van het weer kunnen we ook nog buiten een proefje met een vuurkorf doen.

Namens iedereen van het Milieu Educatief Centrum: een gelukkig 2023 gewenst!

Woensdag 4 januari gaan we met zijn allen aan de slag in de omgeving van het centrum.. we gaan namelijk vuurwerkafval opruimen! Na oud en nieuw ligt er veel troep op straat. Niet zo goed natuurlijk! Maar daar kunnen wij wel wat mee..

We verzamelen om 14:00 bij het MEC en gaan kort daarna gezellig samen op pad. Iedereen krijgt een afvalgrijper en een afvalzak mee. We ruimen al lopend al het vuurwerkafval op dat we kunnen vinden! En gewoon afval mag er natuurlijk ook bij. We hebben een prijsje voor degene die het meeste afval weet te verzamelen! Voor iedereen die mee doet staat er na afloop een kleine traktatie klaar in het MEC. Doe jij ook mee?

Woensdag 28 december hebben we een leerzame winter(speur)tocht door het park en op de kinderboerderij. Weet jij hoe dieren zich warmhouden in de winter? Hoe heten de groenblijvers? En kan jij al bloeiende planten spotten?

Na afloop kun je lekker opwarmen in het centrum. Er liggen spelletjes klaar en je kan een kleurplaat kleuren.

Woensdag 21 december, gaan we in het MEC in de weer met wintergroen. We gaan namelijk een natuurlijk kerststukje maken! Met takken met bessen, hulstbladeren en ander moois uit de natuur breng je straks zo de kerst in huis. Je krijgt van ons een potje met aarde om jouw stukje in te maken.

Heb je thuis nog leuke versiersels liggen die je graag in je kerststukje wil doen? Misschien heb je nog iets uit een kerststukje van vorig jaar. Neem het dan vooral mee!

Woensdag 14 december gaan we weer creatief aan de slag in het MEC. We gaan namelijk natuurlijke kerstversiering maken! Van zelf versierde stukjes hout maken we mooie hangertjes, bijvoorbeeld voor in de kerstboom. Daarnaast gaan we kerstslingers met vogelvoer voor de vogels buiten maken! Zo zorgen we samen voor een duurzame en gezellige kerst, ook voor de dieren buiten.

Woensdag 7 december heeft een speciale gast allerlei leuks klaargezet in het MEC.. Groene Piet! Deze duurzame Piet houdt zich bezig met het inzamelen van cadeaus. Groene Piet zoekt namelijk naar overgebleven speelgoed van de kinderen uit Leiderdorp, voor de kinderen van Oekraïense vluchtelingen!

Heb jij een extra cadeautje over? Of heb je een mooi stuk speelgoed waar je niet meer mee speelt? Groene Piet geeft dit graag aan een ander kind! Zo maak je iemand anders heel blij én zorg je ervoor dat er minder speelgoed in de prullenbak beland. In het atrium van de sterrentuin staat een grote groene inzamelkist om je cadeau in te leveren!

Rondom de inzamelactie organiseert Groene Piet ook een leuke middagactiviteit in het MEC. Je kan deze middag cadeautjes komen ruilen. Misschien heb je namelijk wel iets gehad van de Sint dat je liever met een ander wilt ruilen voor een nieuw cadeautje. Of kom deze middag de duurzame pietenspeurtocht doen in de omgeving van het MEC!

Heb je nog een stuk speelgoed dat niet geschikt is om te doneren, bijvoorbeeld omdat het kapot is? Dan kan je deze ook meenemen naar het MEC op 7 december. Groene Piet ziet namelijk ook graag dat ook het kapotte speelgoed goed gebruikt wordt, door het in de juiste vuilnisbak te gooien.

Woensdag 23 november staat de middag het teken van dieren in de winter! Het wordt steeds een beetje kouder buiten… Maar wat doen de dieren eigenlijk als het zo koud is? Hoe houden ze het warm? En hoe zorgen ze ervoor dat ze genoeg te eten hebben? Hier gaan we vandaag samen van alles over leren op de kinderboerderij! We gaan hier allemaal leuke opdrachtjes doen over wat de verschillende dieren doen in de winter. 

We verzamelen zoals gewoonlijk in het MEC en lopen dan gezamenlijk naar de kinderboerderij. 

Woensdag 16 november is het de Nationale Boomfeestdag! Deze dag staat in het teken van het behouden, verzorgen en planten van bomen. In het MEC gaan we van alles over bomen leren als echte boswachters! Eerst gaan we een bomenschatkistje versieren om mooie blaadjes, vruchten en zaden van bomen in te verzamelen. Daarna gaan we gezamenlijk naar buiten om het bomenpad te lopen: een pad door park de Houtkamp met allemaal leuke opdrachten en spelletjes over bomen.!

Woensdag 9 november kan je iets heel leuks komen maken in het MEC. Over een paar dagen is het namelijk Sint Maarten en mag je met een mooie lampion langs de deuren gaan en liedjes zingen. Bij ons kan je deze woensdagmiddag dan ook een echte herfstlampion komen knutselen! We gaan buiten op zoek naar de mooiste herfstblaadjes om de lampion mee te versieren.

Let op! Wel graag zelf voor een lampje zorgen. 

Op woensdag 2 november staat het MEC in het teken van de boerderij en de oogst! Er worden rond deze tijd allemaal producten geoogst door het hele land heen. Wat voor producten zijn dat? Hoe komen we daar aan? In het MEC vertellen we van alles over oogsten op de boerderij.  

We beginnen iets na 14.00 met een grappig verhaaltje (leukst voor 3-7 jaar). Kom daarna lekker spelen aan de ontdektafel of doe de mini-speurtocht door het centrum. Je kan vandaag ook een houten klompje komen versieren om mee naar huis te nemen.  

Let op! Er zijn een beperkt aantal plekken (klompjes..) beschikbaar, dus graag van tevoren aanmelden. Inloop zonder aanmelding is ook mogelijk, maar aanmeldingen hebben voorrang bij het klompjes schilderen. 

Woensdag 26 oktober gaan we van alles ontdekken over apparaten. Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe zo’n apparaat nou eigenlijk werkt? Hoe maakt een stofzuiger nou eigenlijk schoon? En waar komt het geluid uit een radio? In het MEC hebben we allemaal verschillende soorten oude apparaten die je helemaal uit elkaar mag komen halen om te kijken hoe zij er aan de binnenkant uit zien. Daarna mag je zelf een klein knutselwerkje maken om te laten zien wat je allemaal heb ontdekt.

Tijdens de kinderboekenweek zetten wij twee woensdagmiddagen (5 en 12 oktober) in het teken van goed voor de aarde zorgen. Je kan deze middagen allerlei leuke activiteiten bij ons komen doen: zwerfsteentjes schilderen, luisteren naar een verhaaltje, een afvalspeurtocht en zelf zwerfafval opruimen. Het is een vol programma, maar maak je geen zorgen! We bieden beide woensdagen dezelfde activiteiten aan. Kan je niet alles doen wat je wil doen, dan kan je de week erna nog terug komen.

Woensdag 28 september staat het MEC in het teken van de bodemdierendagen. We gaan buiten op zoek naar verschillende bodemdieren. Waar kun je die het beste zoeken? En vind je op elke plek dezelfde dieren? Ga op zoek onder stenen of graaf met een schepje.

In het MEC zijn ook verschillende bodemdieren van heel dichtbij te bekijken. Want waarom hebben wij eigenlijk een bak met wormen en pissebedden in het centrum staan?

De activiteit is van 14:00 tot 15:30.

Klik hier voor meer informatie over de bodemdierendagen.

Woensdag 21 september is het herfst in het MEC. Eerst maak je in het centrum een mooie bomenschatkist. Je mag die versieren hoe je maar wil: met mooie tekeningen, of met knipsels.

Daarna ga je in het park op zoek naar mooie herfstschatten voor in jouw schatkist. Blaadjes, takjes, nootjes, of misschien iets anders moois. Laat je ons zien wat voor schatten je hebt gevonden?

De activiteit is van 14:00 tot 15:30. Later binnenlopen kan deze keer ook.

Woensdag 14 september staat het MEC in het teken van de World Cleanup Day! Elk jaar op de 3e zaterdag van september wordt wereldwijd aandacht besteed aan goed omgaan met afval. Waarom moet afval gescheiden worden? En hoe zorgen we ervoor dat er geen afval op straat beland? In het MEC kan je daar mee aan de slag gaan: het centrum wordt omgetoverd tot een afvalscheidingsfabriek! Je kan leuke proefjes komen doen om te kijken hoe je verschillende soorten (schoon!) afval van elkaar kan scheiden. Met een bak water? Of een blazer? Natuurlijk kan je ook vandaag weer afvalgrijpers bij ons lenen om zwerfafval van de straten en het park op de ruimen. Samen maken we de Leiderdorp een beetje schoner!

De activtiteit is, zoals gewoonlijk, van 14.00 tot 15:30 uur. Inloop iets later kan ook. Geleende afvalgrijpers terugbrengen kan tot uiterlijk 17.00.

Woensdag 7 september staat het MEC in het teken van spinnen, want het tweede weekend van september is de Nederlandse spinnentelling. Hoeveel soorten spinnen leven er in Nederland? En maken die allemaal een web? Je krijgt een zoekkaart en een loep om in het park naar spinnen te speuren. Welke spinnen ontdek jij? Terug in het MEC knutsel je een mooi spinnenweb met een zelfgemaakte spin.

Woensdag 31 augustus kan je in het MEC een eigen natuurlandschap komen maken! We gaan een rondje door de Houtkamp lopen en samen op een nieuwe manier kijken naar alles om ons heen. Wat is een landschap eigenlijk? Kunnen wij zelf een landschap maken? In het MEC mag je kiezen uit een paar mooie foto’s van verschillende landschappen. Daar mag je zelf allemaal leuke plaatjes op gaan plakken. Wat voor plantjes groeien er allemaal in jouw landschap? Welke dieren wonen er? Maak zo jouw eigen landschap!  

Woensdag 24 augustus staat er een speurtocht op het programma! Vanaf 14.00 kan je bij het MEC een speurtochtkaart en speurtochtvragen komen halen. Tijdens de speurtocht loop je door de Houtkamp en beantwoord je vragen over allemaal verschillende dieren. Kan jij de goede route vinden en heb je alle antwoorden gevonden? Dan mag je in het MEC bij ons een kleine verassing uitzoeken.

We hebben een normale (c.a. 1,5 km) en verkorte versie (c.a. 1 km) van de speurtocht.

Woensdag 17 augustus gaan we zelf een natuurmemory maken. Buiten gaan we op zoek naar mooie bloemetjes, blaadjes, schelpjes en nog meer. Van alles verzamelen we twee dezelfde. In het MEC gaan we er dan zelf met papieren bekertjes een memoryspel van maken! Welke mooie dingen uit de natuur kan jij vinden voor jouw spel? En kan jij onthouden waar alles ligt? Speel ook elkaars spellen en speel tegen elkaar!

Woensdag 3 augustus kan je in het MEC een duurzaam huisje komen knutselen! Wat betekent dat nou eigenlijk, duurzaam? En hoe werkt dat dan? We gaan buiten kijken welke duurzame dingen we allemaal kunnen vinden. Daarna gaan we in het MEC zelf een huisje knutselen. Daar plakken we van alles op om het duurzaam te maken: zonnepanelen, een regenton, een windmolen, noem maar op!

Woensdag 27 juli gaan we zaaipapier maken! Zaaipapier is zelfgemaakt papier met zaadjes van planten erin. Wij gaan tuinkers planten!

Neem zelf wat oud papier en een leeg drinkpak mee, bijvoorbeeld een leeg pak melk. Van het oude papier gaan we zaaipapier maken. Van het lege drinkpak knutselen we bakjes om het zaaipapier in te planten. Als je thuis het papier in de grond stopt en water geeft, komen er plantjes uit die je kan eten!

Woensdag 20 juli gaan we volop gebruik maken van de kruidentuin. Welke kruiden groeien er allemaal? Hoe ruiken (en smaken) ze? Welke insecten komen er op af. We verzamelen onze favoriete kruiden, bloemen en takjes; binnen maken we daar een mooi kruidenboeket of -kransje van. En als je dorst hebt kun je met kruiden een lekker smaakje geven aan een glas water.

Woensdag 13 juli wordt het warm in het MEC. We bouwen een mini-oven op zonne-energie. Hoe warm wordt dat oventje? En kun je er een stukje chocola in smelten? In het park kijken we welke dieren echte zonaanbidders zijn en zoeken we naar warme en koele plekjes. Terug in het MEC tekenen we de warmste en koelste plekjes na.

Woensdag 6 juli staat in het teken van libellen en juffers! Wist je dat deze mooie diertjes het grootste deel van hun leven in het water wonen? In het MEC kan je daar van alles over komen leren. We gaan buiten kijken naar echte libellen en juffers. Daarna mag je zelf een libel komen knutselen in het MEC. 

Woensdag 29 juni kan je in het MEC een kijkdoos komen maken! In de Houtkamp gaan we eerst een leuk proefje doen met spiegeltjes. Zo leer je op een nieuwe manier kijken naar alles om je heen. We verzamelen buiten ook mooie versiersels voor in de kijkdoos. In het MEC krijg je een lege schoenendoos die je mag vullen met van alles en nog wat. Zo maak je een eigen mini wereldje!

Woensdag 22 juni staat in het teken van slakken! We gaan eerst buiten zoeken naar slakken. Waar wonen ze? En hoe kruipen ze? We gaan een slakkenrace doen om te kijken welke slak de snelste is! Daarna gaan we in het MEC zelf een mooie slak knutselen met klei. In het MEC wacht ook een hele grote en bijzondere slak op jullie.. die je van dichtbij mag bekijken en vasthouden!

Woensdag 15 juni gaan we bloembommen maken! We gaan eerst in de Houtkamp op zoek naar mooie bloemen en bloemzaadjes. Daarna gaan we in het MEC met bloemzaadjes, aarde en klei bloembommen maken. Deze kan je gooien op plekken waar geen bloemen groeien. Zo zorgen we ervoor dat er meer mooie bloemen komen in Leiderdorp!

Woensdag 8 juni gaan we op zoek naar bodemleven. We gaan eerst in de MEC tuin kijken wat er allemaal in de bodem te vinden is. Daarna gaan we in met MEC aan de slag met een ontdekkingsbak! Wat hoort er allemaal wel en niet in de bodem thuis?

Woensdag 1 juni gaan we kleuren speuren! In het MEC gaan we eerst verzamelbakjes knutselen. Daarna gaan we de Houtkamp in op zoek naar alle kleuren. Welke kleuren kom je allemaal tegen in de Houtkamp? Verzamel van alles in jouw favoriete kleur!

Woensdag 25 mei gaan we op zoek naar kikkers en kikkervisjes! We verzamelen in het MEC waar Anne (onze nieuwe collega) wat vertelt over de levenscyclus van kikkers. Met schepnetjes gaan we op pad naar de Heemtuin en kijken we wat we allemaal in het water tegenkomen. Wie ziet als eerste een kikker en kunnen we kikkervisjes vinden? Wat komen we nog meer tegen? Terug in het MEC bekijken we de kikkervisjes van dichtbij en is er eventueel nog tijd voor een tekening.

Woensdag 18 mei staat in het teken van vlinders. In met MEC gaan we kijken naar echte rupsen, poppen en vlinders. We gaan ook in het park zoeken naar rupsen. Daarna gaan we zelf vlinders knutselen. Met deze nepvlinders gaan we een spelletje doen!

Woensdag 11 mei gaan we een vogelboom knutselen. We gaan in de Houtkamp kijken welke vogels we allemaal kunnen vinden. Daarna kan je jouw favoriete vogels namaken voor jouw eigen vogelboom!

Woensdag 4 mei organiseren we een Energiedag! Word jij ook Energiespeurder? Deze dag kun je al vanaf 11 uur in het MEC terecht voor leuke activiteiten. Klik op de link voor meer informatie.

Woensdag 20 april Doe vanmiddag de steentjesspeurtocht door de Houtkamp. Op elk steentje staat een letter en hoort een opdracht over de natuur. Los alle vragen op en kraak de code!

Woensdag 13 april vandaag werken we weer rondom het thema ‘afval’. We gaan aan de slag met een moederdagcadeautje. Samen met Marieke van Leeuwen van Fairhups maak je van een lege verpakking iets heel moois voor je moeder.

Woensdag 6 april staat nogmaals de foto-lentebingo op het programma. Kan jij alles wat op de kaart staat vinden en fotograferen? Als je je foto’s na afloop naar ons mailt, komen ze misschien wel op de website!

Woensdag 30 maart staat in het teken van de kinderboerderij. We gaan samen langs de dieren en kijken welke jonge dieren er allemaal geboren zijn. Heb jij ook altijd al een varken willen aaien of een bezoekje willen brengen schapenwei? Dit is je kans! Na afloop ga je een stalletje knutselen in het MEC.

Woensdag 23 maart gaan we kruiden zaaien! We bekijken eerst buiten wat er al aan kruiden opkomt. Hierna gaan we binnen aan de slag met potjes versieren, vullen met grond en inzaaien met verschillende kruiden.

Woensdag 16 maart staat in het teken van de Opschoonweek. Wist je dat je met afval ook heel leuke dingen kunt doen? Van lege verpakkingen maken we mooie vissen en octopussen. Neem ook wat van huis mee, zoals een lege chipszak waarvan je bijvoorbeeld schubben kunt knippen.

Deze activiteit wordt begeleid door Marieke van Leeuwen van Fairhups (fairhups.nl)

Woensdag 9 maart staat een foto-lentebingo op het programma. Kan jij alles wat op de kaart staat vinden en fotograferen? Als je je foto’s na afloop naar ons mailt, komen ze misschien wel op de website!

Ook kan je deze middag de voorjaarsspeurtocht weer doen.

Woensdag 2 maart zijn we vanwege de voorjaarsvakantie tussen 10 en 16 uur open! Er kunnen die dag rugzakjes met materialen worden geleend. Daarnaast kun je tussen 10.30 – 16.00 uur een leuke Voorjaarsspeurtocht doen! Kun jij de eerste voorjaarsbloemen vinden? En welke vogel past er in het vogelnestkastje? Ga heerlijk op ontdekkingstocht in het park en leer ondertussen van alles over de natuur in het voorjaar. Aan het einde van de route ligt een leuke verrassing op je te wachten.

Woensdag 23 februari gaan we zaadpapier maken! We verzamelen buiten mooie blaadjes en zaadjes. Terug in het MEC maken we van oude kranten nieuw papier. In het papier komen zaadjes van bloemen en/ of kruiden uit de MEC tuin. Versier je papier tenslotte met de blaadjes en zaadjes die je buiten hebt verzameld. Stop het papier in het voorjaar in de grond en kijk wat voor moois er straks opkomt!

Woensdag 16 februari staat in het teken van ‘Vogels in de Winter’. Leer vogels herkennen in de Houtkamp. Onderweg verzamelen we lekkers voor de vogels, zoals zaadjes en bessen. Teruggekomen in het MEC maken we met frituurvet en vogelzaad heerlijke cupcakes voor de vogels! Versier de cupcakes met het lekkers dat je buiten hebt verzameld.

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn