menu

Hanamimatsuri in Leiderdorp!

IVN Leidse Regio

Waar gaat dit over,  zult u zich afvragen. Nou, het gaat over het kersenbloesemfeest. Elk voorjaar weer dit geweldige genietmoment van ontluikende bloesems. Vaak gooit een voorjaarsstorm roet in het eten, maar niet dit jaar. De kersenbomen in het ‘kastelenkwartier’; op de Santhorst en de Laan van Poelgeest staan vanwege de kou nog net niet in bloei. Misschien als u dit leest is het zo ver! Op het Staringpad, in het plantsoen van de basisschool ‘de Regenboog’ (Tijmtuin) en op de Voorhof laan (tegenover Bolderikkamp 168) staan sleedoorn en kerspruimbomen in volle bloei.

Hanamimatsuri (uitspraak ha-ná-mí mátsuri), letterlijk vertaald: bloemen kijken is een feest!

Bloemen spelen al eeuwen een grote rol in de Japanse cultuur en de kersenbloesem heeft de hoofdrol. De Japanners zien in de natuur een parallel met het leven van de mens, de bloei staat symbool voor het leven. De aarde heeft na een koude winter al haar energie verzameld in deze bloem. Hoe hevig en schitterend de bloei ook is, zij is, net als het leven, van kortstondige duur. De natuur met regen en wind heeft invloed op de lengte van de bloei, zoals ook in het menselijk leven de natuur zijn invloed heeft en de mens maar een nietig schepsel is. Het verwaaien van de bloesems staat voor het einde van het leven. In de film “The Last Samurai’ is deze symboliek te herkennen.

In Japan is dit zo’n belangrijke gebeurtenis dat de nieuwsberichten in de maanden maart t/m mei aangeven waar de kersenbomen bloeien. Dan viert men feest onder de bloeiende kersenbomen, geliefden gaan de vijver op met een bootje, personeel van bedrijven organiseren picknicks; dit alles om te genieten van de natuur.

Dit gaat ons misschien wat ver, maar ik zou het geweldig vinden als wij in Leiderdorp deze pracht met elkaar kunnen delen. Daarom stel ik voor dat u de standplaats van een (bijna) bloeiende boom deelt met ons door ’uw‘ boom te melden bij het MEC Leiderdorp. Stuur een mail met foto naar mec@leiderdorp.nl en vermeld hierin het adres en de datum waarop de foto is genomen.

Hoe leuk zou het zijn als we met ons allen – op gepaste afstand – genietend dit bomenpad kunnen bewandelen.

Om de locaties van de bloesembomen te vinden? Bekijk de fotogalerij onder dit bericht.

Rest mij nog één vraag: geven deze bloesems ook de bijen wat ze nodig hebben? Vanaf maart vliegen ze weer en ze hebben honger. Kersenbloesems hebben prachtige meeldraden, maar bieden ze de bijen ook eten? Nectar en stuifmeel? Ik zou het geweldig vinden als u ook deze observaties ook deelt op de site van het MEC zodat ik het kan gebruiken tijdens onze workshop (8 april 2021) ter voorbereiding op de Nationale Bijentelling.

Maddy van Holland

Natuurgids IVN Leidse regio

Kersenpruimbloesem

Meld je aan voor deze activiteit

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn