Tussen de buien door even lekker uitwaaien of genieten van een herfstzonnetje. Hoe dan ook, trek je laarzen en regenpak aan en ga lekker naar buiten. Juist als het regent en waait! In de herfst is er zóveel te zien en te beleven.
Maak en versier je eigen herfstschatkist. Bijvoorbeeld van een oude schoenendoos.
Rondom je huis, in de straat of in het park in de buurt kun je heel wat mooie herfstschatten vinden. Als het kan en mag is een wandeling door het bos of de duinen natuurlijk helemaal geweldig om op zoek te gaan naar bijzondere herfstdingen.
Ga op zoek naar paddenstoelen. Wie ziet de meeste soorten?
Zoek kastanjes, eikels en andere vruchten van de herfst. Leuk om thuis mee te knutselen!
Van kastanjes en eikels kun je leuke poppetjes maken. Of rijg eikels en bessen aan een touwtje. Zo maak je een vogelsvoerslinger voor in je tuin of op je balkon.
Ga op zoek naar mooie gekleurde herfstbladeren, in verschillende vormen en kleuren en maak een bladerenbewaarboekje.
Thuis kun je ze drogen in een plantenpers. Schrijf er bij waar en wanneer je ze hebt gevonden en van welke boom ze zijn natuurlijk. Van de bladeren die je over hebt, kun je een mooi herfstschilderij of kunstwerk maken, maar ook een echte herfstkroon.
Ga (binnen en buiten) speuren naar spinnen. Welke soorten leven bij jou in de buurt?
Om te ontdekken welke soort je hebt gevonden kun je op internet zoeken of download een soortenapp.
In de herfst zie je ze ineens overal: spinnen en spinnenwebben. Niets om bang voor te zijn. Spinnen zijn niet gevaarlijk en bovendien erg nuttig. Ze zijn er natuurlijk altijd, maar in de herfst vallen de webben wel veel meer op doordat er kleine waterdruppeltjes aan blijven hangen. Prachtig toch!
Maak van een kastanje, enkele satéprikkers en gekleurd draad een spinnenweb na. Knutsel er daarna ook nog een spin bij.
Maak zelf een mooie vlieger en ga hem buiten lekker uitproberen op een winderige herfstdag.
In de herfst waait het vaak flink. Niet zo leuk als je er tegenin moet fietsen, maar perfect weer om te kunnen vliegeren natuurlijk.
Dit seizoen is de perfecte tijd om bloembolletjes te planten. Leuk om in het voorjaar van te genieten en goed voor de insecten!
Bollen zijn er in verschillende soorten en maten. Narcissen, krokussen en sneeuwklokjes bijvoorbeeld. Wil je helemaal duurzaam doen, ga dan voor biologische, inheemse verwilderingssoorten. Veel gewone bollen worden behandeld met gif en dat is slecht voor de insecten.
In de herfst worden er veel appels geoogst. Echte herfstvruchten dus! Lekker om zo te eten of maak een appeltraktatie voor je vriendjes of familie.
Ga zelf eens appels plukken in een boomgaard en maak er daarna iets lekkers van! Een appeltaart of appelmoes bijvoorbeeld. Lekker met een kop warme chocolademelk na een lange herfstwandeling. Eventueel kun je natuurlijk ook (biologische) appels kopen.
Herfst = pompoenentijd! Lekker om te eten, maar je kunt er ook een lampion van maken.
Hol de pompoen eerst helemaal uit. De pitten kun je bewaren om te roosteren (lekker, maar wel een klusje) en het vruchtvlees kun je gebruiken om soep van te koken. Met een appelboor en mesje kun je er vervolgens rondjes, sterren en/of een gezichtje in maken. Lichtje er in en klaar.
Vallende blaadjes horen bij de herfst. Gelukkig zijn er de opruimers van de natuur! Ga eens op zoek naar die kleine beestjes onder en tussen de bladeren. Wat leeft daar allemaal?
Handig die opruimers van de natuur! Aan het einde van de winter zijn de meeste herfstbladeren weer verdwenen. Het wordt namelijk door een heel leger aan kleine kriebelbeestjes en schimmels ‘opgegeten’. Helaas ligt er ook ander afval op de grond dat niet vanzelf verdwijnt, zoals plastic flesjes en blikjes. Ruim zwerfafval op en help zo ook een handje mee om je buurt schoon en leefbaar te houden.
Maak een mooie, grappige en/of originele herfstfoto en stuur hem naar het MEC! De leukste zetten we op onze site.