menu
MEC Leiderdorp -

22 mei Dag van de Biodiversiteit

Op 22 mei is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Deze dag is door de VN uitgeroepen als een wereldwijde dag van bezinning waarop wordt stilgestaan bij alles wat leeft in de natuur zoals planten, bomen, dieren, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. En hoe onmisbaar dat allemaal is.

Het belang van biodiversiteit
De biodiversiteit neemt helaas snel af. En dat terwijl een rijke biodiversiteit ontzettend belangrijk is. Want daar danken we ons voedsel, maar ook drinkbaar water, zuurstof en zuivere lucht aan.

Een voorbeeld:
Zonder bestuiving door bijen en andere insecten zouden wij ruim een derde van onze voeding moeten missen.  Zonder deze beestjes hebben we geen fruit als kersen, appels, frambozen en mango’s. Maar ook geen groenten als courgettes, paprika’s en avocado’s. Het gaat echter niet goed met de bij en andere insecten omdat hun leefgebied en voeding (o.a. bloemen) steeds minder beschikbaar is.

Het kan ook anders!
Maar er is ook goed nieuws! Biodiversiteit is flexibel en kan ook weer groeien, als het daar de kans voor krijgt. Er moeten goede omstandigheden voor zijn en daar kun je zelf  heel veel aan doen. Tijd om in actie te komen!

Wat jij kunt doen voor biodiversiteit
Wil jij graag weten wat jij kunt doen voor meer biodiversiteit? Wij inspireren je heel graag met 10 tips, waarmee je je tuin of buurt omtovert tot een fijne plek met veel groen voor kleine en grotere dieren.

1) Vervang tegels uit je tuin en vervang door groen: met veel gras, bloeiende planten en bomen wordt het een fijne plek voor insecten en andere dieren. Leiderdorp doet mee met het NK Tegelwippen, jij ook?

2) Heb je geen tuin? Maak dan een geveltuintje met veel groen. Download hier een brochure over geveltuinen.

3) Plant inheemse bloemen en planten: ze zijn thuis in ons land en bieden voeding en onderdak aan lokale dieren. Doordat ze gewend zijn aan ons klimaat, hebben ze ook niet veel verzorging nodig. Je vindt planten die passen in jouw tuin op deze handige plantenzoeker: plantenzoeker.velt.nu

4) Maak een composthoop: gooi je keukenafval erop en het wordt voeding voor je planten. Je krijgt niet alleen een betere tuin, maar ook meer beestjes in de grond die de grond lekker los maken en je planten gezond houden.

5) Laat een hoekje in je tuin lekker rommelig zijn, met bladeren en takjes: dat is als een hotel voor egels, vogels en insecten. Ze vinden het er heerlijk.

6) Zet een waterschaal neer: de dieren in je tuin zullen je dankbaar zijn.

7) Koop een insectenhotel of maak er eenvoudig zelf een!

8) Verlicht je tuin niet teveel ’s nachts: het verstoort het ritme van dieren als vleermuizen en nachtvlinders.

9) Zet wat huisjes neer en maak wat voederplekjes voor vogels en insecten in je tuin: zo heb je niet alleen leuk gezelschap, maar help je ook met het bestuiven van je planten. De dieren houden ongewenste beestjes op een natuurlijke manier op afstand.

10) En, belangrijk, probeer zo min mogelijk gifstoffen te gebruiken: gewoon ouderwets wieden met de hand werkt vaak prima, en er zijn planten die slakken van nature op afstand houden.


Wil je nog meer tips?
Heb je al hele ervaren groene vingers? Of wil je graag leren hoe je jouw tuin of balkon kunt vergroenen? Kom naar het nieuwe Groene Spreekuur bij het Milieu Educatief Centrum, elke 2e en 4e vrijdag van de maand. Stel er al jouw vragen, ontvang gratis advies en tips en ontmoet buurtgenoten. Samen maken we Leiderdorp zo groener, levendiger en meer biodivers!
Ontdek alles over het Groene Spreekuur

 

 

 

 

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn