menu

Bij-zondere beestjes

Met het heerlijk warme weer de laatste tijd is het haast niet te missen: alles bloeit en groeit. Ook de dieren hebben het erg naar hun zin, vooral ook de insecten. Hoe meer bloemen er bloeien, hoe meer zij te eten hebben. Het is nu dan ook een goed moment in het jaar om eens wat beter te kijken naar al die beestjes, want er is heel veel moois te zien als je goed kijkt.

In onze MEC-tuin vliegen allerlei soorten insecten rond. Er zijn hier veel bijen te zien die heerlijk komen snoepen van de nectar uit de bloemen. Veel van deze bijen zijn de bekende honingbijen, maar soms zijn er ook andere soorten te zien. In Nederland komen er meer dan 300 soorten wilde bijen voor. Een voorbeeld daarvan is deze wimperflankzandbij (links), die bij ons op de braamstruik zat.

Wimperflankzandbij
Citroenpendelvlieg

Rond deze tijd van het jaar vliegen er ook veel zweefvliegen rond. Deze diertjes lijken erg op andere vliegende insecten, ze hebben dezelfde kleuren als wespen, bijen of hommels. Ze zijn vaak te zien op bloemen of, zoals hun naam al zegt, stil zwevend in de lucht. De citroenpendelvlieg (rechts) is een mooi voorbeeld van een grote zweefvlieg.

De vlinders fladderen ook nog steeds vrolijk rond. Ze komen in allerlei kleuren voor en soms hebben ze ook bijzondere vleugels. De gehakkelde aurelia vliegt soms rond bij ons in de MEC-tuin. Deze vlinder heeft vleugels met ‘gehakkelde’ randjes die bruin zijn aan de buitenkant (links) en mooi oranje aan de binnenkant (rechts).

Gehakkelde aurelia
Gehakkelde aurelia

Zou je het zelf ook leuk vinden om op zoek te gaan naar mooie insecten? Op woensdagmiddag is het MEC geopend en kan je een rugzakje komen lenen. Hierin zit alles wat je nodig hebt om zelf op onderzoek uit te gaan, bijvoorbeeld een loeppotje, een vergrootglas en zoekkaarten.

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn