menu
MEC Leiderdorp -

Basisschool de Schakel viert boomfeestdag

Voor boomfeestdag werd op woensdag 16 november een nieuwe iep geplant in park de Houtkamp door leerlingen van basisschool de Schakel en wethouder Bob Vastenhoud. De boom staat naast de schapenwei in het park. Voor de plantceremonie liepen de leerlingen een ‘bomenpad’ door het park waarbij ze van alles leerden over bomen.

De feestdag begon voor groep 6 van de Schakel in het Milieu Educatief Centrum (MEC) Leiderdorp. Elke leerling versierde een bomenschatkist. Daarna begon het ‘bomenpad’.

De leerlingen liepen daarna in groepjes door het park en deden opdrachten over bomen. Tijdens de opdrachten ontdekten de leerlingen onder andere dat dat dood hout ‘leeft’ en dat een knotwilg een natuurgebied op zich is.

De boomschatkisten werden uitgebreid versierd

De les werd feestelijk afgesloten met het planten van een nieuwe iep in de schapenwei van de kinderboerderij. De leerlingen gooiden allemaal een schep vruchtbare aarde op de kluit, zodat de boom goed kan groeien. Voordat de iep geplant werd, bedachten de leerlingen een goede naam. Na een korte discussie werd unaniem gekozen voor de naam Harrie. De wethouder bedacht daar nog de achternaam Fledderus bij: de iep die tijdens boomfeestdag is geplant is namelijk een fladderiep.

Iepen zijn oer-Hollandse bomen, maar vanwege de iepenziekte zijn er veel uit het landschap verdwenen. De inheemse fladderiep raakt niet snel besmet met deze ziekte. Harrie zal dus nog vele jaren het park opfleuren.

Harrie de fladderiep voor het planten.
Leerlingen van de Schakel en wethouder Bob Vastenhoud hielpen bij het planten van de boom.
Tijdens het bomenpad zie je het park in een ander perspectief.

Op Nationale Boomfeestdag planten basisschoolkinderen een boom en leren ze over het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving. Boomfeestdag wordt jaarlijks gevierd op de derde woensdag in maart, maar wegens de onzekerheid rondom Corona werd de dag dit jaar in november gevierd. Er zijn deze Boomfeestdag bomen geplant op bijna 80 plekken door heel Nederland.

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn