menu
MEC Leiderdorp -

Doe mee! Nationale Bijentelling 2023

Zaterdag 15 en zondag 16 april is het weer zo ver: heel Nederland gaat bijen tellen! Meedoen is makkelijk en leuk! Tel jij ook mee?

Wat is de Nationale Bijentelling?

Tijdens de Nationale Bijentelling kan iedereen thuis meehelpen aan een groot landelijk onderzoek naar bijen. Meedoen gaat zo: je loopt rustig één rondje door je tuin en schrijft op welke bijen je hebt gezien en hoeveel dat er waren. Daarna geef je op de website van de Nationale Bijentelling door wat je hebt geteld. Makkelijk en leuk, maar ook heel belangrijk! Wetenschappers gaan namelijk na de Bijentelling kijken welke bijen er zijn geteld, hoe veel dat er waren en waar zij voorkomen. De wetenschappers kunnen zo heel veel leren over bijen en hoe deze beter beschermd kunnen worden!

Meedoen met de telling

 1. Ga naar de website van de Nationale Bijentelling.
 2. Schrijf je op de website in voor de telling.
 3. Download het bijenboekje en het telformulier op de website om je voor te bereiden. Kijk alvast welke bijen er allemaal zijn, dat maakt het tellen een stuk makkelijker.
 4. Op 15 of 16 april wacht je tot het zonnig (of in ieder geval droog) is buiten. Dan kan je beginnen met tellen.
 5. Loop rustig een rondje door de tuin. Ongeveer 20/30 minuten. Schrijf op welke bijen je ziet en hoe veel het er zijn. Gebruik het telformulier.
 6. Vul je resultaten in op de website. Klaar!

Alles over Bijen! in het MEC

Op woensdag 12 maart is er een leuke activiteit in het MEC over bijen. De activiteit is voor kinderen in basisschoolleeftijd en ouders/begeleiders. We gaan knutselen, ‘bloembommen’ maken en in de MEC-tuin zoeken naar bijen. Na deze middag ben jij helemaal klaar voor de Nationale bijentelling! Meedoen? Ga naar ons activiteitenoverzicht voor meer informatie.

Wist je dat..

Niet alle bijen in kolonies (grote groepen) wonen? De honingbij is de bekendste bij. Deze bij is bijna overal te vinden. Maar naast de honingbij zijn er ook veel verschillende soorten wilde bijen. Veel van deze wilde bijen zijn solitair, wat betekent dat zij in hun eentje leven. Ze zorgen zelf voor eten, schuilplekken en zoeken zelf naar goede plekjes om hun eitjes te leggen.

Tips voor bijen tellen

 • Je telt het beste als het zonnig is buiten, dan komen de meeste bijen namelijk tevoorschijn. Is het regenachtig? Probeer dan te tellen als het even droog is buiten.
 • Ben je bang dat je twee keer dezelfde bij telt? Je kan het beste een schatting maken van hoeveel je er ziet. Het is niet erg als je erg per ongeluk een paar te veel of te weinig telt.
 • Heb je geen tuin of balkon om op te tellen? Je mag ook in een moestuin of een park tellen. Of de tuin van iemand anders die je kent.
 • Zie je een bij die je niet herkent? Ook deze kan je invullen op het formulier. Tel deze als ‘onbekend’.
 • Weet je niet zeker of je al die bijen uit elkaar kan houden? Dat is niet erg, de Nationale Bijentelling is er ook om mensen enthousiast te maken over bijen. Het belangrijkste is dat je probeert zo goed mogelijk mee te doen en dat je zelf ook aan de slag gaat voor de bijen. Bijvoorbeeld door bloemen voor bijen te planten in je tuin of op je balkon.

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn