menu

Doe mee! Tuinvogeltelling 2023

De winter is een goed moment om de vogels in de tuin te verwennen met een lekker hapje: een vetbol, strooivoer of vogelpindakaas. De vogels zijn er blij mee, want zij houden het lekker warm tijdens de koudste maanden door genoeg te eten. Het is ook ontzettend leuk te tellen en te kijken welke vogels allemaal op het voer in jouw tuin of op jouw balkon af komen. Maar wist je al dat eind januari een groot deel van Nederland hetzelfde gaat doen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op 27, 28 & 29 januari?

Het MEC helpt je alvast een stukje op weg om mee te doen met deze leuke nationale telling.

De Vogelbescherming organiseert de Nationale Tuinvogeltelling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland om te kijken hoe veel en welke vogels gebruik maken van de tuinen en balkons in Nederland. Dit helpt om vogels beter te kunnen beschermen! Maar hoe doe je nu mee aan de telling?

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling tel je op vrijdag, zaterdag of zondag een half uur lang de vogels in jouw tuin of op het balkon. Je schrijft op hoe veel vogels je van elke soort hebt gezien. Dit kan je vervolgens doorgeven op de website van de Vogelbescherming. Jouw resultaten worden opgeslagen en gebruikt voor onderzoek! Dat is belangrijk en goed voor de vogels, maar natuurlijk ook heel leuk. Je leert de namen van vogels en hoe ze er uit zien.

Tips en spelregels

  • Oefen van tevoren met vogels herkennen door samen de top 25 tuinvogels te bekijken.
  • Je telt het hoogste aantal vogels tegelijkertijd in de tuin of op het balkon. Zie je bijvoorbeeld eerst 2 koolmezen en een paar minuten later 4 koolmezen? Geef dan door dat je 4 koolmezen hebt gezien en niet 6. Ander tel je de vogels misschien dubbel.
  • Je telt alleen de vogels die in jouw tuin of op jouw balkon zitten. Vliegen ze alleen over? Dan tellen ze niet mee. Zitten ze op het hek, in een boom of op de voertafel? Dan tellen ze wel mee!
  • Staat er (bijvoorbeeld) een grote boom naast jouw huis of appartement waarin ook vogels zitten? Je mag deze alleen mee tellen als de kans erg klein is dat iemand anders dezelfde vogels telt. Dit is iets wat je zelf moet inschatten.
  • Leg een dag of paar dagen van tevoren wat vogelvoer in de tuin of op het balkon. Dan weten de vogels jouw tuin of balkon beter te vinden tijdens de telling.
  • Heb je helemaal geen vogels gezien tijdens de telling? Geef dat dan ook door! Dit is ook belangrijk om te weten voor het onderzoek.

Veel plezier met tellen!

Heb je leuke foto’s gemaakt tijdens de telling? Stuur ze dan op naar mec@leiderdorp.nl en wij plaatsen ze op onze website!

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn