menu

Doe wat tijdens duurzame oktober

Vanmorgen ging het in het nieuws over de overheidscampagne ‘Iedereen doet wat’ voor het klimaat. Een mooie positieve campagne. Alleen waren ze een belangrijke suggestie vergeten, namelijk plantaardiger eten!

Het MEC trekt de ‘duurzame oktober’

Eigenlijk gaat het het hele jaar over duurzaamheid. Maar in oktober in het bijzonder. Iedereen is weer terug van vakantie en we kunnen er weer met frisse moed tegenaan. Duurzaamheid gaat over goed zorgen voor jezelf en de planeet. Samen zorgen we voor een rijke aarde voor mensen, dieren en planten. In oktober is de ‘duurzame dag van het onderwijs’. Dat vonden wij dit jaar een beetje te weinig. Daarom groots ingezet op een duurzame maand.

Polder in het Park op 22 september

Duurzame oktober begint voor ons al op 22 september. Dan organiseren we de activiteit ‘Polder in het Park’. Je kunt meedoen aan zes activiteiten, zoals ’teken je waterdiertje’, ‘knutsel een libel’, ‘proef de polder’ en ‘doe een levend ganzenbord over weidevogels’.

Meer informatie vind je hier.

Geef je op bij mec@leiderdorp.nl.

Werelddoelen in beeld

De werelddoelen zijn in 2015 samengesteld door de Verenigde Naties. Ze gaan over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Want voor duurzaamheid heb je ook vrede, veiligheid, welzijn, samenwerking en goed onderwijs nodig. Naast schoon water, een leefbaar klimaat en biodiversiteit. Centra voor natuur- en milieueducatie hebben samen een les ontwikkeld waarbij kinderen aan de slag gaan met de werelddoelen.

In Leiderdorp is basisschool de Schakel de eerste school die zich hiervoor heeft aangemeld. Behalve een interactieve les, gaat de klas ook in gesprek met wethouder Rik van Woudenberg. Ze maken ook een poster met hun eigen groepsdoelen voor een mooiere wereld.

Wil jij hier ook aan meedoen als school of groep jongeren, neem contact op met mec@leiderdorp.nl. We hebben nog ruimte voor meer groepen.

Ecologisch beheer bij jouw vereniging

Beheer jij met jouw vereniging een stuk groen en wil jij wel eens wat anders dan kort gemaaid gras of saai bosplantsoen? Laat je dan inspireren op zaterdagochtend 9 oktober door onze deskundigen van de heemtuin en initiatiefnemer Alecto. De activiteit begint om 9.30 bij hockeyvereniging Alecto. Deelname is gratis. Graag aanmelden via mec@leiderdorp.nl

Hockeyvereniging Alecto benaderde de gemeente met de vraag hoe ze het groen op hun terrein ecologischer kunnen beheren. Dus een park waar meer ruimte is om te genieten van bloemen, vogels en insecten. Hoe leuk is het als onze bezoekers, naast het sporten, ook iets kunnen leren over de natuur? En als je het goed doet, dan hoef je straks ook nog minder te maaien ook.

Met Aad Rijntalder, Jasper Klapwijk en onze stagiaire Melody Dijkstra organiseren we een inspirerende fietstocht.

Tijdens de fietstocht

  • Hoor je wat Alecto wil bereiken
  • Krijg je kort advies bij jouw eigen vereniging (we laten de tocht langs jouw vereniging gaan)
  • Je krijgt inspiratie tijdens een rondleiding in de heemtuin
  • We sluiten af met een hapje en drankje bij het MEC. Daar kun je kijken in onze kruidentuin.

Klimaat- en watertafel

Met de stortbuien in het najaar zal het wel weer een keer zover komen, wateroverlast. Waar moeten we met ons water heen? In de tweede helft van de Duurzame Oktober kun je serieus met ons spelen met onze watertafel. Wat kun jij doen rond jouw huis zodat het water makkelijker wegstroomt. Waar en wanneer de watertafel staat, dat plannen we nog in. Volg onze berichtgeving.

Kom jij ook meedoen met duurzame oktober? Vergeet niet dat alle beetjes helpen!!

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn