menu

Energie in het zonnetje

Zonder energie zou de wereld een saaie plek zijn waar helemaal niks gebeurt. Toch roept iedereen dat je energie moet besparen… Dat gaat eigenlijk over dat je geen energie moet verspillen. Je stookt tenslotte niet voor de mussen.

In de maanden januari en februari stelt het MEC duurzaam omgaan met energie centraal. Je kunt als school of gezin allerlei leuke dingen doen om energie te ontdekken. Want wat is energie eigenlijk, en waar komt het vandaan?

Wat is energie?

Energie kun je niet echt vastpakken. Maar je kunt het wel voelen. Een hete radiator zit vol met warmte-energie. Je brandt er bijna je handen aan. Uit het stopcontact komt elektrische energie. Je kunt er lampen mee laten branden, of de laptop mee opladen. Je moet er ook mee oppassen, want je kunt er ook een schok van krijgen. Als je een schok krijgt is dat eigenlijk veel te veel energie in een keer.

Kinderen hebben ook veel energie! Dan moeten ze spelen en rennen. Ze krijgen energie van boterhammen en mandarijntjes. Als de energie op is, ga je slapen. Je lichaam maakt weer nieuwe energie. Of de energie is op in je mobiel. Dan moet je hem opladen. Met elektriciteit.

Waar komt energie vandaan?

Je eigen energie komt uit je lichaam. De brandstof hiervoor krijg je door te eten en te slapen. Je geeft je lichaam dan de kans om je eten te verteren. 

Elektriciteit en warmte komt van andere energiebronnen. Jaren lang kwam die energie van fossiele brandstoffen als aardolie, aardgas en steenkool. Maar het verbranden van fossiele brandstoffen zorgt voor vervuiling in de vorm van rook en CO2. Hierdoor wordt onder andere het klimaat warmer. De oplossing hiervoor zijn oneindige energiebronnen zoals de wind, de zon en bijvoorbeeld aardwarmte en waterkracht.

Elektriciteit en warmte wordt gemaakt in centrales. Dat maken kost geld. Je krijgt elke maand een energierekening. Het is natuurlijk zonde geld om elektriciteit te gebruiken als het niet nodig is, of warmte zomaar uit je huis te laten waaien. En het is ook nog eens slecht voor het milieu. 

Daarom is er veel aandacht voor energiebesparing. En hoor je jezelf zeggen ‘we stoken niet voor de mussen’ of doe de lampen uit, als je weggaat.

Wat kun je je kinderen erover leren?

Het MEC biedt leuke (online) lessen aan, die je ook thuis kunt doen. 

Voor jonge kinderen staan twee handpoppen centraal: Wendy en Leo. Over Wendy en Leo hebben we twee ingesproken PowerPoints gemaakt. In Wendy en Leo ontdekken apparaten, beleven ze allerlei avonturen over apparaten en elektriciteit. In Wendy en Leo zoeken warmte, ontdekken ze hoe het lekker warm wordt en blijft in hun eigen huis.

Voor de kinderen vanaf groep 5/6 is er de les Energiepracticum met allerlei proefjes over energie. Op deze website vol proefjes kun je als ouder of kind zelf proefjes downloaden en thuis doen. 

Je kunt ook je oudere kinderen thuis aan het werk zetten om ze een energieadvies voor je huis te laten maken. Download de thuiswerkopdracht Energieadviseur.

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn