menu

Tegelactie ‘Hier begint de Zee’

Op straat, vlak naast een put, kolk of een sloot zie je ineens iets liggen. Een opvallende stoeptegel met een pijl die wijst naar het water. “Hier begint de zee”, leest de tegel. “Niets ingooien a.u.b.”. Wat gek, er is hier midden in het dorp toch helemaal geen strand of zee? Dat zet je toch een beetje aan het denken… zou dit water dan uiteindelijk in de zee terecht komen? Misschien is het toch maar een beter idee om dat snoeppapiertje dat je in je handen hebt nog even vast te houden tot je een vuilnisbak vindt.

Wereldwijd wordt actie ondernomen om onze zeeën weer schoon te maken. Heel verstandig, maar we moeten natuurlijk bij het begin beginnen. Niets op de grond gooien, opdat er ook niets via het riool en de afwatering naar de zee kan stromen. We realiseren het ons niet, toch is het zo: bij de duizenden straat- en trottoirkolken begint feitelijk de zee.

In Frankrijk ontstond de idee om bij afvoerpunten van water een heldere boodschap neer te leggen. Dat kunnen wij ook. Daarom plaatsen we tegels met de tekst: Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b. De tegels worden gelegd op drukbezochte punten in een gemeente, zoals scholen, winkelcentra, bibliotheken, kerken, markten of bij het gemeentehuis.

Rotary-afdelingen in Nederland pakten het initiatief op en klopten bij gemeenten aan voor medewerking. Enthousiaste wethouders in vele gemeenten en evenzo enthousiaste instellingen en organisaties om op locatie tegels te laten leggen.

Hier begint de Zee in Leiderdorp

In Leiderdorp gaan de wethouder van Ruimtelijke ontwikkeling, wonen en monumentenzorg, Bob Vastenhoud, Hoogheemraadschap Rijnland en het Milieu Educatief Centrum (MEC) de uitdaging aan. Zij roepen bedrijven, sportverenigingen, onderwijs- en zorginstellingen en andere organisaties op om het initiatief mede te dragen. Het doel is om verspreid over druk bezochte plekken in de gemeente 50 van deze ‘zeetegels’ te leggen.

Op de World Cleanup Day voor scholen, op 14 september, vond de aftrap plaats bij basisschool ’t Bolwerk en werd de eerste tegel gelegd. Op 17 september volgde in het kader van World Cleanup Day ook een opruimactie van de Straatjutters bij het gemeentehuis.

Meedoen met de tegelactie

Ook een tegel bij jouw school, kerk, sportclub of organisatie? Hier is hoe dat in zijn werk gaat.

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn