menu
MEC Leiderdorp -

Van eitje tot Koolwitje, kijk mee!

Altijd al eens willen zien hoe een Koolwitje zich ontwikkelt van rups tot vlinder? Dat kan nu in het Milieu Educatief Centrum. Helemaal leuk voor kinderen! Kom snel langs. 

De eerste week:

Zo ontvingen we de eitjes, rupsen en poppen. Inmiddels zitten ze in een speciaal ruim verblijf.
De eitjes zijn allemaal uitgekomen. De kersverse rupsjes zijn minuscuul klein, net 1 millimeter groot

.

De kleine en de al wat grotere rupsjes doen zich tegoed aan verse spitskool blaadjes.
De poppen hebben een eigen verblijf. Zodra de poppen uitkomen, hebben de vlinders plek om hun vleugels te drogen en uit te vliegen.

De tweede week:

Vorige week hadden we alleen rupsen en poppen. Deze week is het zo ver: alle poppen zijn uitgekomen: 5 prachtige koolwitjes vliegen nu rond in een nieuw, groter verblijf. 1 koolwitje is woensdagochtend tussen 10 en 12 uit zijn pop gekropen. Een paar uur later volgden nog 2 koolwitjes. De andere 2 poppen zijn tussen woensdagavond en vrijdagochtend uitgekomen. Op de foto zie je onder de vlinders een plasje rode vloeistof liggen. Dat is gelukkig geen bloed. Zodra de vlinders uit hun pop komen, moeten ze hun behoeften doen. Alles wat ze niet meer nodig hebben na hun tijd in de pop, poepen ze uit.

Bij deze koolwitjes zie je goed of het een mannetje of vrouwtje is. Vrouwtjes hebben stippen aan de binnenkant van hun vleugels. Mannetjes hebben die stippen niet. We hebben geluk: in het MEC hebben we 2 mannetjes en 3 vrouwtjes. De kans is dus groot dat deze vlinders kunnen gaan paren. Dan hebben we binnenkort weer nieuwe eitjes, rupsen, poppen en vlinders.

Het favoriete hapje van het koolwitje
De vlinders hebben een plant in hun verblijf. Deze plant heet koolzaad. Koolzaad zit in dezelfde familie als de kool die wij in de supermarkt kopen. De rupsen van koolwitjes in het wild snoepen graag van de zachte en malse blaadjes van het koolzaad. De volwassen vlinders drinken graag de nectar, zoals je op de foto kan zien. Ze kunnen ook hun eitjes leggen op de bladeren.

Ondertussen gaat het met onze rupsen ook goed. De meeste rupsen zijn al twee keer zo groot als vorige week. Ze snoepen heerlijk van de spitskool en de bladeren van de koolzaadplant. In tegenstelling tot mensen, vinden de rupsen de blaadjes van de koolzaad lekkerder dan de spitskool uit de winkel. Vooral de kleinste rupsen hebben soms wat moeite met het eten van de dikke bladeren van de spitskool. Daarom leggen we er vaak wat blaadjes van de koolzaad plant erbij. Die groeit gewoon bij het MEC in de tuin.

De eerste koolwitjes in hun ruime verblijf

 

Koolwitjes net uit de pop
Rups op koolzaadblaadje

De derde week

De rupsen zijn deze week begonnen aan hun ‘baan’ bij het MEC. Ze zijn levende voorbeelden die kinderen tijdens een les bij ons mogen bekijken en vasthouden op een schaaltje. Ze zijn ondertussen een stuk groter en kunnen dus voorzichtig worden opgepakt met een zacht kwastje. De kinderen kijken hun ogen uit tijdens de lessen. Het is natuurlijk extra leuk om de natuur zelf van zó dichtbij te kunnen bekijken.

Nog een leuk nieuwtje: de vlinders hebben gepaard en hebben eitjes gelegd. De eitjes zitten in een kluitje vastgeplakt op de bladeren van de koolzaadplant die in hun verblijf staat. Nu is het wachten tot deze uitkomen en we een nieuwe generatie aan rupsen mogen zien opgroeien.

Rupsen tijdens de les

 

Twee vlinders in de ochtendzon

De vierde week

De rupsen “werken” deze week nog steeds hard tijdens de natuurlessen in het MEC. Ze worden voorzichtig door de kinderen opgepakt met zachte kwastjes en op schaaltjes gelegd om van dichtbij bestudeerd te worden.

Ook de eerste poppen gespot deze week. Een paar poppen zitten nu vast aan de bovenkant van het rupsenverblijf. We laten ze met rust tot er vlinders uit zullen kruipen. Die mogen dan weer naar het grote verblijf. Grappig om te zien is dat de poppen kunnen bewegen. Als ze voelen dat iets in de buurt van ze komt, beweegt de pop om hetgeen dat in de buurt komt te laten schrikken. Het ziet er een beetje uit alsof de pop kwispelt.

Ook zijn de nieuwe eitjes die gelegd zijn door onze vlinders uitgekomen. De piepkleine rupsjes hebben zich verzameld op de stam van de koolzaadplant. Ze zijn verplaatst naar het rupsenverblijf waar ze de komende tijd lekker kunnen snoepen van verse koolbladeren.

Een rups tijdens de les met voorbeeldvragen

 

 

 

Babyrupsen net uit het ei

 

Grote rups klaar om te verpoppen

 

Poppen

Kom je ook kijken?
Op woensdag is het Milieu Educatief Centrum geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
Je bent van harte welkom om te komen kijken.

Deel deze pagina

FacebookTwitterWhatsApp
MEC Leiderdorp - lijn